19 november 2019 - Jonge hersens - Els Ackerman

Het raarste compliment kreeg ik zes jaar geleden van een neuroloog: 'Mevrouw, uw hersens zien er zo jong uit.' Hij zag dat blijkbaar op de MRI scan die hij van mijn hoofd had laten maken, nadat mijn evenwichtsorgaan van slag was geraakt.

Vanavond begreep ik ineens wat hij bedoelde. Ik keek namelijk naar de masterclass van mevrouw Maier, de specialist ouderengeneeskunde die denkt dat we 130 kunnen worden. Zij liet een plaatje zien met lichaamsonderdelen waar veel of weinig verouderingscellen zitten, en hersens lopen blijkbaar meer risico dan darmen om daar last van te hebben. Mijn hersens hadden dus weinig van die cellen, en mijn eerste gedachte was 'dan heb ik niet zo veel kans op Alzheimer'.

Een ander plaatje maakte duidelijk dat spieren op hoge leeftijd vervangen worden door vet. Tenzij je 50 % minder eet dan je eigenlijk zou willen, niet alleen wanneer je oud bent maar je hele leven. Dat was getest op apen, nog niet op mensen geloof ik. De vraag was wel of je daar gelukkiger van werd.

Mijn biologische leeftijd kon ik tijdens die masterclass testen met een oefening: zitten en opstaan, hoe vaak kun je dat tijdens een halve minuut. Ik haalde de dertien keer, wat blijkbaar het standaardaantal is voor een 75 jarige. Mooi bijna tien jaar jonger dus dan ik ben.

Mevrouw Maier poetst trouwens haar tanden terwijl ze op één been staat, een bekende evenwichtsoefening die mij niet lukt. Mijn hersens doen het gelukkig beter dan mijn evenwichtsorgaan.

Els Ackerman


Reacties op Jonge hersens - Els Ackerman

NaamBericht


Reageer op Jonge hersens - Els Ackerman

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen, laat het ons weten per email. Het meest recente nummer vindt u hier.

agenda

 • Iedere maandag
  Cursus Durf te Dansen
  Informatie
   
 • Dans met Malou
  Digitale dansles
  Informatie
   
 • Talentenkaravaan
  28 september
  11.00-16.00 uur
  Pier 80, Delfshaven
  Informatie
   
 • Presentatie Het verhaal van je leven
  12 oktober
  15.00 uur
  Theater Zuidplein
  Informatie
   
 • Culturele Huiskamer Emmahuis
  17 oktober
  14.00 uur
  Emmahuis, Statenweg
  Informatie
   

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2020 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter