Voorlichtingsbijeenkomsten over Ouderenmishandeling

voor senioren die als vrijwilliger met senioren in contact komen


Bij ouderenmishandeling denkt u al snel aan lichamelijke mishandeling. De mishandeling kan gebeuren door personen van wie de oudere afhankelijk is in de persoonlijke of professionele sfeer. Het gaat daarnaast ook om psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting, seksueel misbruik en/of schending van rechten. Deze verschillende soorten van ouderenmishandeling komen vaak naast elkaar voor.

Wanneer ouderen dit wordt aangedaan, denken ze vaak dat ze er weinig aan kunnen doen, of ze vergoelijken het. Ze doen al snel uitspraken als: ’Het is niet anders. Ik heb me er maar bij neergelegd. Wanneer ik hulp zoek zeggen ze straks nog dat ik dement ben. Ik ben niet gek of zo. Ze willen me in een bejaardentehuis stoppen, maar als ik daar ga wonen ga ik dood van verdriet. Straks verlies ik ook nog het contact met het enige kleinkind dat nog bij me op bezoek komt.’

Vermoedt u ouderenmishandeling bij iemand? U kunt er iets aan doen!
Ouderenmishandeling is niet normaal. U realiseert zich dat er iets niet pluis is en u maakt zich zorgen. Het is belangrijk te weten dat ouderenmishandeling vaker voorkomt dan u denkt. Het is belangrijk te weten op welke signalen u kunt letten en met wie u contact op kunt nemen. In Rotterdam is een Team Ouderenmishandeling van de GGD werkzaam. Samen met dit team organiseert Pluspunt voorlichtingsbijeenkomsten over ouderenmishandeling. Tijdens de bijeenkomst gaat Saskia Reinders van het team in op de signalen en op wat u kunt doen als u vermoedt dat er sprake is van ouderenmishandeling.
Met een serie van vijf voorlichtingen in het najaar van 2012 hebben we 214 deelnemers bereikt. De ervaringen zijn positief.

Ook in 2015 organiseren we voorlichtingensbijeenkomsten. Wilt u ook een voorlichting, neem dan contact met ons op voor de planning, telefonisch of per email.

Nieuwsbrief

Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen, laat het ons weten per email. Het meest recente nummer vindt u hier.

agenda

Er zijn momenteel geen agendaberichten.

 

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2020 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter