Het verhaal van je leven

Levensboeken voor oudere migranten

In Rotterdam wonen veel oudere migranten. Zij hebben de grote stap genomen hun geboorteland te verlaten en een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Dat is niet vanzelf gegaan, meestal hebben ze veel obstakels moeten overwinnen.

Oudere migranten hebben veel meegemaakt en veel te vertellen. Pluspunt wil graag dat hun verhalen behouden blijven en heeft daarom het project Het verhaal van je leven opgezet, waarbij jongere generaties een levensboek maken voor de oudere generaties.

Methodebeschrijving

Voor organisaties die ook een dergelijk project willen opzetten hebben we een methodebeschrijving gemaakt. U kunt het document (pdf) hier downloaden.

Meer informatie

Luister hier naar een interview met Willy Hilverda over het project.
Hier vindt u een interview met een van de ouderen voor wie een levensboek is geschreven.
Hier vindt u het interview met Marie Goormachtigh. Een vrijwilliger heeft haar geholpen haar levensverhaal zelf op te schrijven.
Hier vindt u een artikel uit de nieuwsbrief van IDEM over Het verhaal van je leven.

In oktober 2019 organiseerden we een presentatie van het project in Theater 't Kapelletje in Rotterdam. Hiernaast enkele foto's van de presentatie.

Hier vindt u fragmenten uit de levensverhalen van deelnemende oudere migranten.

Vrijwilligers gezocht

Vind je schrijven leuk, heb je een migrantenachtergrond of ben je tweetalig en heb je belangstelling voor de levensverhalen van oudere migranten? We zijn op zoek naar vrijwilligers die een oudere migrant willen interviewen om zijn of haar levensverhaal op te schrijven.

De tijdsinvestering is ongeveer drie tot vier maanden. In deze periode bezoek je de oudere een keer per week, interviewt hem of haar en schrijft het levensverhaal op. Pluspunt biedt training en begeleiding aan.
Lees hier het interview met vrijwilliger Wilco Heemskerk.
Lees hier het interview met vrijwilliger Floor van 't Ende.

Vrijwilligers die een levensboek voor een oudere migrant willen schrijven kunnen zich aanmelden bij Pluspunt, 010 - 467 17 11 of per email.
Klik hier voor de flyer (pdf).

Het Verhaal van je Leven wordt financieel ondersteund door Bevordering van Volkskracht, Fonds Sluyterman Van Loo, het Oranje Fonds, het Laurensfonds, het RCOAK, stichting het R.C. Maagdenhuis en stichting Solidarodam.

In dit filmpje van Open Rotterdam vertelt Louise Ofide over het levensboek dat ze voor haar moeder schrijft.

 

In dit filmpje vertelt de Kaapverdische Maria Miranda hoe belangrijk haar levensboek voor haar is.

Informatie: Willy Hilverda