12 juli 2022 - Mijn vader wil naar Europa

Mieke Leguijt schreef een levensboek voor de Kaapverdische Idalina. Dit is een fragment.

In Kaapverdië is mijn vader weer op een vissersboot gaan werken. Ik heb heel veel bewondering voor hem. Hij was een specialist in het vangen van langoesten/kreeften. Het was heel gevaarlijk werk, want hij moest er diep voor duiken. Op een keer bleef hij heel lang weg. Na een aantal dagen kwam hij tot onze grote opluchting met een lange baard weer thuis. Hij bleek ziek geworden en heeft een tijd in een grot gezeten tot hij hersteld was. Het is gevaarlijk om naar langoesten te duiken, zeker als je ziek bent.

Ik zag hem elke dag naar de zee gaan. Na een aantal jaar zei mijn vader tegen mijn moeder: ‘Filomena, ik ga proberen op een schip naar Europa te gaan.’ Destijds gingen de mensen `s avonds heel laat naar de haven om te proberen als verstekeling op een schip te komen. Mijn vader heeft het vele keren geprobeerd, maar het lukte steeds niet. Tot op een dag mijn vader tegen mijn moeder zei: ‘Ik ga, en als je mij niet ziet tot morgenavond, dan betekent dat dat ik op een schip zit. Ik wacht tot het schip heel ver is, en dan kom ik tevoorschijn.’ En die dag kwam mijn vader niet terug. Hij zat op een schip dat onder Amerikaanse vlag voer. Het schip ging naar alle havens ter wereld, soms Argentinië, soms Colombia, soms Gran Canaria, en Rotterdam…..

Omdat mijn vader op slinkse wijze, clandestien, op de boot gekomen was en er bovendien weinig werd betaald, noemde hij het een piratenschip; niet wat nu wordt verstaan onder een piratenschip. In het Nederlands wordt het denk ik ‘de wilde vaart’ genoemd, omdat ze geen vaste lading of vaste route hadden, maar allerlei goederen over de wereld transporteerden, net wat er was als ze gelost hadden. De bestemming kon overal zijn.

In het begin had mijn vader geen middelen om contact te houden met ons. Alleen als hij in Kaapverdische wateren voer had het schip via de boordradio bereik en kon mijn vader ons de groeten doen. Meestal legde hij dan niet aan, maar was alleen op doorreis. Later stuurde hij ook brieven en geld. Elke keer dat het schip stopte in een land, stuurde mijn vader geld naar mijn moeder. Op die manier heeft hij voor een beter leven voor ons gezorgd, maar moesten wij hem wel jarenlang missen in ons gezin. Hij kwam pas weer terug naar Cabo Verde, nadat er op zijn schip een brand woedde. Hij was toen in Argentinië. Mijn vader is gevallen, je weet als je rent om je leven te redden; hij raakte gewond en kwam voorgoed terug naar Cabo Verde om te herstellen.


Reacties op Mijn vader wil naar Europa

NaamBericht


Reageer op Mijn vader wil naar Europa

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter