Ouderen Maken Geschiedenis

Met het project Ouderen maken geschiedenis wil Pluspunt ouderen in het gebied Kralingen-Crooswijk stimuleren actief een van de kunsten te beoefenen. Pluspunt werkt hierin samen met de zorginstellingen Aafje, Middin, de Leliezorggroep, en met kunst- en welzijnsinstellingen, zoals de Cultuurscout Kralingen-Crooswijk.

Het doel is door samen te werken goed aan te kunnen sluiten op de vragen en behoeften van de ouderen, zodat zij aan kunstbeoefening kunnen doen binnen verschillende kunstdisciplines.

Het meedoen aan diverse vormen van kunstbeoefening draagt bij aan het doorbreken van sociaal isolement onder ouderen. Daarnaast draagt het ook bij aan de gezondheid en het welbevinden van de ouderen. In de kunsten gaat het altijd om in beweging komen, zowel fysiek als mentaal. Op die manier worden ouderen uitgedaagd hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Onderstaand filmpje is het resultaat van de gesprekken die er met bewoners van een zorginstelling zijn geweest over vrije tijdsbesteding en kunstbeleving. De senioren vertellen in het filmpje wat zij gedaan hebben en nog altijd doen aan kunstbeoefening. Ook vertellen zij wat kunst voor hen betekent, een mevrouw in de film zegt het heel mooi “Ik vind kunst heel belangrijk het werkt mee aan je ontwikkeling, kunst hoort bij de mens”

 

Voor het project Ouderen Maken Geschiedenis zijn een aantal ouderen gevraagd om verhalen te vertellen uit hun eigen leven die te maken hebben met kunstbeoefening, hieronder het resultaat.