Lang Leve Kunst Fonds gestart
Wat begon als een pilot in 2013 kreeg in 2021 een duurzaam vervolg: in januari 2021 lanceerden Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Kunstenaars en organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor ouderen kunnen voor nieuwe projecten een financiële bijdrage aanvragen.
Kijk voor inspiratie en meer informatie op de website van Lang Leve Kunst.
Meerjarenprogramma Lang Leve Kunst
Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst droeg hieraan bij: met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur.
Lang Leve Kunst werd uitgevoerd en ondersteund door de ministeries van VWS en OCW, de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSBfonds, het LKCA, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De twee laatstgenoemde fondsen gaven een aanzienlijke financiële bijdrage aan dít project.
Lang leve Kunst Mega Vlaggenlijn van 287 vlaggen
Rotterdamse ouderen (215!) maakten in 2018 287 vlaggen met als thema Dromen aan het water. onder begeleiding van beeld kunstenaar Haadjar Fris. Op 11 oktober 2018 opende wethouder Kasmi van cultuur de Mega Vlaggenlijn, tijdens een inspiratie event gericht op ouderen en kunstbeoefening. De vlaggen wapperden twee weken lang boven De Boezem en daarna twee weken in de binnentuin van woonzorgcentrum Pniël.
Met de vlaggenlijn vragen we aandacht voor meer mogelijkheden voor ouderen om aan kunstactiviteiten te kunnen doen in de wijken.
Hier vindt u het verslag van dit project. (pdf)
Informatie: Pluspunt
Tramconferentie Een leven lang kunst aan de Maas
In 2015 organiseerden we tijdens de Week van Zorg en Welzijn een tramconferentie onder de titel Een leven lang kunst aan de Maas. Met vertegenwoordigers van de wereld van de zorg, van het welzijn en de kunsten en Hedy d'Ancona als dagvoorzitter. Hier vindt u het gedicht dat Shida Boukhizou maakte over de conferentie. Hier vindt u het dagprogramma.
In het programma Tijd voor Max van 18 maart vertelde Hedy d'Ancona over de conferentie. U vindt de uitzendig hier. Het item begint op 40'48".
Het LKCA maakte een filmische impressie van de dag:
Plus Parade Festivals
Een van de kwartiermakers van Lang Leve Kunst is Heili Bassa, directeur van Pluspunt. Een van de activiteiten die Heili Bassa heeft opgezet is het Plus Parade Festival dat in oktober 2014, 2015 en 2016 met diverse partners is georganiseerd in Kralingen-Crooswijk en Noord. Op het festival van 2015 hebben 784 ouderen tijdens workshops en optredens kennis gemaakt met diverse kunstuitingen.
Lees hier een interview met Heili Bassa in het Ezinezorg magazine van Actiz.
Na het Plus Parade Festival worden er vervolgworkshops aangeboden, bijvoorbeeld boetseren, textiel, vilten, volksdansen, dichten of zang.
Open Rotterdam maakte in 2016 een verslag van het Plus Parade Festival in Kralingen-Crooswijk.
Cineac Noord maakte in 2015 een verslag van het Plus Parade Festival in Noord.
Tramconferentie: Een leven lang kunst aan de Maas (Foto: Karen van Gilst)
Vlaggen voor de Mega Vlaggenlijn Dromen aan het water
De vlaggen van de Mega Vlaggenlijn boven De Boezem
Workshop Boetseren
Workshop Schilderen
Workshop Dans
Workshop Djembe
Workshop Vilten
Workshop Volksdansen
Workshop Mozaïeken