12 januari 2021 - Jaar van honger, jaar van overvloed

Aziz Kaouass schreef een levensboek voor meneer D, geboren in Marokko. Dit is een fragment.

Een van de eerste jaren die ik mij een klein beetje kan herinneren was 1945, ‘het jaar van de honger’ zoals dat jaar later is gaan heten. In Marokko was het een periode van slechte oogsten en daardoor honger, net als in vele andere delen van de wereld, in Nederland is dat jaar ‘de hongerwinter’ gaan heten.

Ik kan me een beetje het eten herinneren dat er gegeten werd. Het meest staan me bepaalde zeer bitter knollen (Targhouda) bij die gegeten werden. Ze waren eigenlijk nauwelijks te eten, maar ja, mensen moesten overleven. Alles wat maar enigszins eetbaar was hebben de mensen gegeten. Een mens doet alles om te overleven

Gelukkig heb ik dat jaar niet heel erg bewust meegemaakt, maar uit de verhalen die ik later hoorde moet het een verschrikkelijk jaar zijn geweest. Zo werd er nog lang gepraat over de vele mensen die uit het Noorden kwamen en richting Taza gingen, op zoek naar voedsel, naar een beter bestaan in de steden, zij hadden alleen maar bij zich wat ze konden dragen. Wanneer een mens het slecht heeft zal hij altijd op zoek gaan naar een beter bestaan, voor zichzelf, voor zijn kinderen.

Het is wonderbaarlijk hoe alles kan veranderen, 1946 was een jaar van grote overvloed vertelden mensen. De oogsten waren gigantisch en mensen zouden ook deze overvloed nooit meer vergeten. Mensen zouden het nog vele jaren hebben over deze twee uitzonderlijke jaren, een jaar van honger gevolgd door een jaar van overvloed.

Thuis hadden wij het niet breed, maar ook niet heel zwaar. Wij leefden in tevredenheid. Wij hadden een huis met drie of vier kamers en wij deelden wat er was. Iedereen hielp mee. Mijn opa en oma kan ik mij nog herinneren. Mijn opa een heel klein beetje, maar mijn oma veel beter. In haar laatste levensfase was ze lange tijd ziek en werd ze in ons familiehuis verzorgd tot haar dood.

Lees hier een ander fragment uit het levensboek van meneer D.


Reacties op Jaar van honger, jaar van overvloed

NaamBericht


Reageer op Jaar van honger, jaar van overvloed

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter