01 oktober 2020 - Uitgehuwelijkt

Christa Verboom schrijft een levensboek voor Khadija Sakni. Dit is een fragment.

Ik groeide op in Fez en ik was een modern meisje met grote ambities. Ik zat op het Lyceum en ik wilde heel graag naar de universiteit. Ik was bezig mijn dromen te verwezenlijken. Geen moment dacht ik aan trouwen. Ja, dat dat een keer zou gebeuren stond vast, maar dat lag voor mijn gevoel nog zo ver weg.

Maar niets was minder waar. Mijn stiefmoeder dacht hier heel anders over.
Niet lang daarna nam mijn leven een gigantische wending.
Een rollercoaster, een achtbaan.
Het leven draaide 360 graden.
Losgerukt en zonder aankondiging.
Ik was maar een pion,
waardeloos.
En kwam in een slachtveld terecht.
Geen grip, geen liefde,
alleen maar angst.
Geen idee, geen weet,
alleen maar onzekerheid.

Ik was bij mijn beste vriendin toen er op de deur werd geklopt. Het was mijn stiefmoeder die vertelde dat ik per direct naar huis moest komen. Die dag hoorde ik dat ik de dag erna naar de hammam zou gaan, en vanaf dat moment zou de bruiloft beginnen. Mijn stiefmoeder had, zonder mijn medeweten, een jongen geregeld en de hele bruiloft in het geheim gepland. Ik droomde over de universiteit maar binnen vijftien dagen zou ik iemands vrouw zijn.

De grond zakte onder mijn voeten weg.

In een waas van ongeloof en verstandverbijstering pakte ik mijn spijkerbroeken, hemden en korte rokjes in samen met een hele grote doos vol met studieboeken en een paar kleine souvenirtjes. Ik pakte in, maar ik wist niet waar ik naar toe ging. Later bleek die kleding helemaal niet geschikt te zijn voor mijn nieuwe thuis. De weersomstandigheden, de werkzaamheden, ik had geen idee wat mij te wachten stond.

Gelukkig vond mijn vader wel dat ik het laatste jaar van mijn school af moest maken. Dat leek geregeld. Maar al snel bleek ook dat helemaal niet te gaan. De plek, die berg was zo ver weg, in zo’n andere wereld. Studies, boeken, talen en examens bleken daar niet te bestaan. Van dat laatste jaar kwam dus niks meer terecht.

Losgerukt van mijn leven.
Mijn toekomst, mijn dromen.
Alles weg.
Ik was weg.


Reacties op Uitgehuwelijkt

NaamBericht


Reageer op Uitgehuwelijkt

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter