22 september 2020 - Een man van het volk

Jolanda de Raad schrijft een levensboek voor Rafael Rodriquez. Een korte schets van zijn leven:

Het leven van Rafael Rodriquez speelt zich af in verschillende werelddelen en landen. Hij wordt geboren op Curaçao, als hij in de twintig is gaat hij naar Venezuela om vandaar een aantal jaren later naar Nederland te gaan. Ook werkt en woont hij een tijdje in Duitsland.
Een bereisd man mag je wel zeggen. Op Curaçao groeit hij de eerste veertien jaar van zijn leven op bij zijn vader en grootmoeder, van wie hij denkt dat het zijn moeder is. Zijn ‘grote’ zus blijkt echter zijn natuurlijke moeder te zijn.

Vanaf zijn veertiende groeit hij op in een tehuis. Hij voelt zich er niet thuis en loopt veel weg. Er werken daar twee broeders die veel voor hem gaan betekenen. Broeder Leo die hem leert schaken en broeder Pius bij wie hij op de padvinderij zit. Zij geven uiteindelijk richting aan zijn leven. In het tehuis volgt hij de opleiding houtbewerking en hiermee vindt hij ook werk. Zo werkt hij onder andere mee aan het bouwen van de huizen in de nieuwe wijk Koraal Specht. Als hij achttien en een half is, wordt hij opgeroepen voor de dienstplicht. Daar wordt hij na een half jaar uitgezet omdat hij niet te hanteren is. Hij komt uit een katholiek nest en is tegen oorlog waar je geacht wordt mensen te doden.

Ondertussen krijgt hij een relatie met Ingrid, een dochter van een Nederlandse werknemer bij de Shell. Na dertien jaar wordt deze relatie verbroken en Rafael in 1976 vertrekt naar Venezuela om verder te gaan studeren richting binnenhuisarchitectuur. Daar ontmoet hij Emiliana waarmee hij een relatie krijgt. Als bij Emiliana een tumor in haar hoofd wordt geconstateerd besluiten ze te trouwen en naar Nederland te vertrekken voor haar behandeling. Ze vestigen zich in Venlo. In 1978 scheiden ze en Rafael gaat in 1980 voor een vakantie naar Curaçao. Daar ontmoet hij Mirelva, de latere moeder van zijn twee kinderen, Sadam (zijn zoon) en Walessa (zijn dochter). Met haar leeft Rafael achttien jaar samen. Kortom, een enerverend liefdesleven.

Dochter Walessa is vernoemd naar Lech Walesa, de vroegere vakbondsleider en latere president van Polen. Dat geeft gelijk aan hoe Rafael in het leven staat. Hij is een man van het volk, een socialist en probeert voor de arbeiders allerlei dingen van de grond te krijgen. Hij werkt onder andere bij de Dienst Arbeidszorg en richt de Stichting Werkelozen op, een soort bemiddelingsbureau tussen werkgevers en werknemers, enigszins te vergelijken met een uitzendbureau in Nederland.
Ook is hij zijdelings betrokken bij de politiek en voert samen met Stanley Brown campagne voor zijn partij. Maar Rafael is, zoals hij zelf zegt, meer een activist en een politicus en stopt de samenwerking met Stanley Brown en zijn partij.

Wederom gaat hij naar Nederland en daar woont hij sinds die tijd. Ook hier is Rafael betrokken bij de Curaçaose zaak. Hij verzorgt programma’s voor de radio voor Curaçaoënaars en helpt hen met allerlei zaken. 


Reacties op Een man van het volk

NaamBericht


Reageer op Een man van het volk

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter