13 juni 2019 - Een roerige tijd

Yvonne Witter schreef een levensboek voor mevrouw S (77 jaar).
Dit is een fragment.

Het was een roerige tijd toen ik werd geboren: Ik ben in 1942 in Jakarta geboren. Aan de oorlog zelf heb ik weinig herinneringen omdat ik zo klein was. Ik weet nog wel dat we rubber in onze mond kregen omdat er bommen vielen. We moesten onder bed duiken. Dat vond ik wel eng. We hebben ook in een kamp gezeten. In 1957 kreeg mijn vader groot verlof en zouden we een half jaar naar Nederland gaan. We zouden teruggaan en dan pas over een paar jaar naar Nederland komen. Het liep anders. Het begon namelijk onrustig te worden in Indonesië. Mijn zus schreef ons dat het onprettig en onveilig werd. We zijn hier gebleven. Ik keek mijn ogen uit in Nederland. Die vrijheid! Jeans, dansen op straat tijdens Koninginnedag, mensen die hand in hand lopen. Het was echt een openbaring. Ik had geen heimwee want veel familie en kennissen kwamen naar Nederland. In Holland werden wij ‘Indo’s genoemd.

Ik heb hier mijn man leren kennen. Ik kijk terug op een fijn huwelijk. De eerste jaren waren best moeilijk maar er is altijd wederzijds respect geweest. Een leven vol vreugde en plezier. Mijn man is 15 jaar geleden overleden. Ik mis hem nog elke dag. Het is geven en nemen in het leven. Dat wil ik mijn kinderen en kleinkinderen graag meegeven. Ik ben heel dankbaar dat ik zulke lieve kinderen en kleinkinderen heb die me altijd steunen met alles.

Ik heb gewerkt als secretaresse en ik heb kookles gegeven. Naast koken was dansen mij  grote hobby. Ook dat lukt nu niet meer door gezondheidsproblemen. Maar tot anderhalf jaar geleden heb ik nog line dance gedaan. Ik hield erg veel van rock ’n’ roll, de jive enzo. Maar dus ook van line dance en poco-poco. Dat mis ik wel. Ik hield ook enorm van uitgaan. En de weekendjes weg met mijn nichtje. Het is wel fijn dat ik regelmatig uit eten ga en op terrasjes zit want dat vind ik ook enorm leuk. Ik hecht niet aan mooie spullen maar wel aan gezelligheid. Dat geeft je mooie herinneringen die niemand meer van je af kan pakken. Die koester ik.


Reacties op Een roerige tijd

NaamBericht


Reageer op Een roerige tijd

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter