09 juni 2020 - Mondkapje - Els Ackerman

Daar zit ik dan in de tram, met mijn mondkapje. Wel eerst thuis geprobeerd. Ik ben niet zo handig, en voor een mens met een bril op haar neus en gehoorapparaatjes achter de oren is het een hele klus. Die bril beslaat meteen, zo kan ik de straat niet op. Hij moet dus over het mondkapje heen, ontdek ik. Achter mijn oren is nauwelijks plaats voor de elastiekjes, daar zitten de pootjes van mijn bril en de gehoorapparaten al. Hoe doen andere mensen dat? Of zijn die gewoon handiger dan ik?
Ik doe het ding dus weer af, en meteen hangen de gehoorapparaatjes op half elf naast mijn oren. Het moet dus voorzichtig. Ik oefen een paar keer voor de spiegel, heel rustig en dan lukt het wel. Voor mijn kinderen maak ik een selfie die ik verstuur via de appgroep. Moeder met een mondkapje. Mijn ogen kijken er overheen met de uitstraling van een dooie vis.

Onderweg naar de tramhalte zit het kapje in mijn tas, in een plastic zakje. Voor de terugweg een tweede exemplaar, want je mag het maar één keer gebruiken. Op de tramhalte frommel ik het ding om mijn oren, anders mag ik niet naar binnen. Dat lukt. Plaats genoeg om te zitten, weinig medereizigers. Op twee stoelen voor mij zit een meisje met een mondkapje dat haar neus vrijlaat. Een paar stoelen verderop aan de rechterkant telefoneert iemand terwijl het kapje onder haar kin hangt. De conducteur heeft een soort plastic scherm om zijn hoofd. Een echtpaar komt zonder kapjes binnen en gaat zitten. De tram rijdt alweer en bij de volgende halte leidt de conducteur ze naar buiten. Dat wel, maar hij heeft blijkbaar geen oog voor mondkapjes die niet goed zitten.

Op de volgende halte zie ik mensen die het eenmalige mondkapje om de hals hebben hangen en het snel opzetten als ze de tram in stappen. Ik voel me een beetje belachelijk met mijn tweede mondkapje voor de terugreis en mijn plastic zakjes, als ik zie hoe iedereen het kapje na het uitstappen in zijn zak frommelt of gewoon naar beneden trekt. Zelf heb ik tijd nodig om op de uitstaphalte mijn kapje af te doen zonder mijn gehoorapparatuur kwijt te raken. Want die dingen hangen meteen weer op half elf.

Heel even benijd ik de gesluierde vrouw naast mij op de tramhalte. Zonder mondkapje.

 


Reacties op Mondkapje - Els Ackerman

NaamBericht


Reageer op Mondkapje - Els Ackerman

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter