26 november 2019 - Sneueklaas - Ees de Winter

In grootmoeders tijd was Sinterklaas een imponerend persoon en de Zwarte Pieten waren goedlachse kopjeduikelende kereltjes. De zak van Sinterklaas liet menig kind, ondeugend of niet, bibberen.

Dat is niet meer zo. Sinterklaas is nu verworden tot een sneue ouwe man. Ingedoken rijdt hij in een sukkeldrafje op een vuilwit hitje. Op zijn verjaardagsfeestje hangt hij suffend en narrig in zijn stoel. Dat hij een ‘Kindervriend’ zou zijn, daar wordt besmuikt om gelachen. Waar is die heilige cowboy gebleven die op zijn vurige schimmel over de daken racete? Waar is de krachtige stem die stoute kinderen tot de orde riep?

Gelukkig zijn de Zwarte Pieten in de afgelopen decennia geëmancipeerd tot stoere zelfbewuste jongens. Ze hebben het heft in handen genomen. Onder leiding van de hoofdpiet runnen zij nu de BV Sinterklaas. Tactvol corrigeren ze voortdurend de sullige oude bisschop en behoeden hem zo voor grote flaters. Razend populair zijn die Pietermannen met hun gevoel voor humor en groot relativeringsvermogen.

Nederlandse katholieken zouden zich wel eens wat drukker mogen maken over de sullige uitstraling van de Spaanse bisschop. Het is niet goed voor het imago van hun kerk.

Dat het ook anders kan bewijzen ze in Vaticaanstad. Daar hebben ze een dartele, corpulente, gemoedelijke Sinterfranciscus. Een pienter manneke die zonder zak en roe duidelijk weet te maken dat wie goed doet lekkers krijgt. Onder de vele hulpsinten die daar rondlopen spotte ik ook menig zwart, bruin en geel exemplaar.

Alleen de Pieten, ze komen uit Zwitserland, stellen daar niet zo veel voor. Spierwit zijn ze, want in Rome komt witte rook uit de schoorsteen. De godganse dag staan ze met een lange stok in hun hand langs de muur schaapachtig voor zich uit te staren. Cadeautjes uitdelen, ho maar. Houtenklazen zijn het.

In Spanje moet toch wel een dikbuikige plezante geestelijke te vinden zijn die onze huidige dorre Klaas kan vervangen. Alles beter dan zo’n sneue ouwe man.  

Rijsoord, november 2019

Ees de Winter


Reacties op Sneueklaas - Ees de Winter

NaamBericht


Reageer op Sneueklaas - Ees de Winter

Uw naam
Uw e-mail adres (Wordt niet getoond op de site)
Uw bericht:<<< Overzicht

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter