Verhalenderwijs

Verhalen van vroeger en ver
In alle culturen hebben ouderen een belangrijke functie in de overdracht van verhalen en tradities. De vertellers van Verhalenderwijs zijn ouderen met verschillende culturele achtergronden. Graag nemen ze u in hun verhalen mee naar andere tijden en andere culturen. Met hun verhalen overbruggen ze de verschillen tussen generaties en de verschillen tussen culturen.  


Op dit filmpje ziet u vertelster Carmen Krolis

De negentien verhalenvertellers van Verhalenderwijs zijn afkomstig uit verschillende culturen (Curaçao, Kaap-Verdië, Suriname, Turkije en Nederland) en getraind door de Surinaamse verteller Paul Middellijn. Sinds de start van het project in 1999 vertelden ze hun verhalen vele malen bij ouderenorganisaties, in zorgcentra, bibliotheken en op scholen en festivals.
Maak kennis met enkele vertellers van Verhalenderwijs in het programma 'Een tweede carrière' (SBS6), uitgezonden op 18 oktober 2008. Klik hier.

Bevrijdingsverhalen van hier en daar
In 2010 maakten de vertellers een programma met bevrijdingsverhalen ter ere van het feit dat we dat jaar de 65e verjaardag van de bevrijding vierden. Ook andere culturen kennen hun verhalen over onderdrukking en bevrijding. Zoals het verhaal van de Marokkaanse jongen die door de geallieerden werd geronseld om in Frankrijk te vechten, over de slavernij in Suriname en over de vrijheidsstrijd in Kaap-Verdië.

Omaverhalen
In samenwerking met Pluspunt organiseerde Kosmopolis verhalenworkshops voor oma's. Achttien oma's uit verschillende culturen deden mee. Van de verhalen is de theatervoorstelling 'Peptide' gemaakt die in oktober 2009 te zien was in Theater Zuidplein en de Schouwburg Rotterdam.

Vertel mij wat! Verhalen over veilig
In de grote steden voelen ouderen zich vaak onveilig op straat. Groepjes luidruchtige jongeren versterken dat gevoel. Jongeren beseffen vaak nauwelijks hoe bedreigend hun gedrag overkomt op ouderen.
Om leerlingen van het voortgezet onderwijs te laten horen hoe ouderen zich voelen op straat, is in 2002 het project Vertel mij wat! ontwikkeld in opdracht van Programmabureau Veilig van de gemeente Rotterdam. Vertel mij wat! werd in 2008 afgerond. 

Verhalenderwijs meets you(ng)
In Verhalenderwijs meets you(ng) werkten de senior vertellers van Verhalenderwijs nauw samen met jongeren van de Talenta mavo van het Nova-college. Doel van de samenwerking was de dialoog tussen oud en jong te stimuleren en stereotypen over oud en jong te doorbreken.
Klik hier voor een foto-impressie.

Verhalenderwijs in de Klas
Verhalenderwijs in de klas is gericht op groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. De vertellers komen op bezoek in de klas. Het ontvangen van gasten is dan ook een belangrijk aspect van dit project. De klas bereidt zich voor op hun gasten. Hoe doe je dat eigenlijk, gasten ontvangen? Onder begeleiding van verteldocente Anne van Delft hebben de vertellers gewerkt aan verhalen die boeiend zijn voor kinderen. Dit zijn verhalen over hun eigen jeugd, maar ook andere spannende verhalen van ver. 


Foto: Een van de vertellers van Verhalenderwijs tijdens het project 'Ik mis je zo'

Verhalen voor (licht-)dementerenden
Licht-dementerende ouderen luisteren graag naar verhalen over vroeger. Herkenbare verhalen roepen herinneringen op en activeren. Met behulp van voorwerpen, verhalen, liedjes en foto's van vroeger roepen de vertellers van Verhalenderwijs bij de luisteraars herinneringen op. Er wordt gewerkt in kleine groepjes.
Doel van de vertelling is licht-dementerenden te stimuleren hun eigen verhalen te vertellen.

Diversen
Ook heeft Verhalenderwijs meegedaan aan tal van evenementen, zoals het Verborgen Tuinen weekend in Rotterdam, de Dag van de Architectuur en Females aan de Maas.


Foto: Marie Goormachtigh vertelt haar verhaal

Boekingen
De vertellers van Verhalenderwijs staan klaar om hun verhalen te vertellen bij uw organisatie. Ze komen met z'n tweeën en hun optreden duurt ongeveer tweemaal een half uur.
De kosten bedragen 50 euro per verteller (excl. reiskosten).

Informatie: Pluspunt


De vertellers

In 'De Hemelvrouw' (samenstelling Eveline van de Putte) staan ook verhalen van onze vertellers Hüsnü Uysal en Willy Djaoen.