Verhalend Verleden

Om uitwisseling tot stand te brengen tussen senioren uit verschillende culturen en de levenservaring van senioren te benutten, heeft Pluspunt Verhalend Verleden opgezet, een zogenaamd buurtreminiscentieproject.

Buurtreminiscentie
Buurtreminiscentie is een laagdrempelige methodiek waarbij het erom gaat herinneringen boven tafel te krijgen en uit te wisselen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 'triggers', prikkels die het herinneren stimuleren, zoals foto's, voorwerpen, geuren of verhalen van anderen.

Deelnemers
Verhalend Verleden is uitgevoerd in Spijkenisse, Charlois en Kralingen-Crooswijk. De wieg van de deelnemers stond in Paramaribo, Izmir, Schiedam, Djakarta, Ouddorp, Batavia, Commewijnen of op Curaçao.

Drie fasen
Het project bestaat uit drie fasen. In de eerste fase wordt gewerkt in monoculturele groepen, in de tweede fase worden gemengde groepen samengesteld. In de derde fase worden de verhalen verteld aan een breed publiek.

Methodiek
Pluspunt wil de opgedane ervaringen, al dan niet met begeleiding, overdragen aan anderen. De methodiek van buurtreminiscentie is gemakkelijk inzetbaar binnen diverse welzijnswerkinstellingen zoals ouderenwerk, opbouwwerk, het sociaal-cultureel werk, mantelzorg en locale activiteitencentra.

Boek en dvd
Van het project is een verslag gemaakt. Dit rijk geïllustreerde boek met valkuilen en praktische tips en een inspirerend beeldverslag op dvd kan besteld worden bij Pluspunt.

Informatie: Pluspunt


Afsluiting Verhalend Verleden in Spijkenisse (2006)