Seniorenateliers

Seniorenateliers zijn plekken waar oudere wijkbewoners activiteiten organiseren voor andere buurtbewoners. Het is bedoeld voor ouderen in de wijk die behoefte hebben aan het ontmoeten van andere ouderen en het prettig vinden met elkaar over bepaalde  thema’s te praten. En die het ook gezellig vinden met elkaar een kopje koffie te drinken, samen te bewegen, te eten of samen op stap gaan naar bijvoorbeeld het theater. In een Seniorenatelier kunnen allerlei activiteiten plaatsvinden, van ontmoetings- en informatiebijeenkomsten tot klaverjassen, breien en gezamenlijk koken. Een plek in de wijk waar senioren elkaar regelmatig ontmoeten en zelf activiteiten organiseren in eigen beheer. 

Met financiële steun van het Oranje Fonds hebben we sinds 2018 zes nieuwe Seniorenateliers opgericht met migranten ouderen. De vrijwilligers volgen een training van zeven dagdelen waarbij het communicatief en organisatorisch vermogen aan bod komt. Na afloop van de training organiseren de vrijwilligers in de eigen wijk bijvoorbeeld een voorlichting van de Vraagwijzer, of één over gezondheid of een workshop kussens versieren voor andere senioren. Pluspunt heeft een rol bij het opzetten van de Seniorenateliers, met name bij de werving en training van de vrijwilligers, maar ook in het bieden van ondersteuning/coaching in de startperiode van een Seniorenatelier. De vrijwilligers kunnen ook deelnemen aan de stedelijke bijeenkomsten van het project Anders Ouder Worden, waar het accent ligt op uitwisseling en deskundigheidsbevordering. 

Er is een praktische handleiding beschikbaar over het opzetten van Seniorenateliers en een training. Dit kan door ons worden uitgevoerd  in combinatie met een op maat gemaakte workshop.
Heeft u ideeën voor het starten van een Seniorenatelier of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. 

Informatie: Pluspunt


Seniorenatelier Noordplein


Seniorenatelier Abrassa