Ontdek Elkaars Wereld

Ontdek Elkaars Wereld is een laagdrempelige methodiek die bestaat uit ontmoetingsbijeenkomsten voor ouderen uit verschillende culturen. In Ontdek Elkaars Wereld komen groepen senioren uit verschillende culturen zeven keer bijeen om elkaar beter te leren kennen. Ontdek Elkaars Wereld vond in 2007 plaats in negen deelgemeenten: Centrum, Charlois, Crooswijk, Feijenoord, Hoogvliet, Kralingen, Noord, Schiebroek en IJsselmonde. In 2008/2009 wordt het project uitgevoerd in vijf gemeenten: Vlaardingen, Maassluis, Schiedam, Spijkenise en Capelle aan den IJssel.

In 2008 heeft het NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) de methodiek van Ontdek Elkaars Wereld ingezet voor het project Kleurrijke Rijkdom dat de kennis en kwaliteiten van oudere migranten zichtbaar wil maken. 

Hieronder een fragment uit de film over Ontdek Elkaars Wereld. 


De ANBO past Ontdek Elkaars Wereld toe in haar project Klaar voor Kleur 2008-2010. In 2009 worden twee pilots uitgevoerd in Eindhoven en Utrecht. Ook worden er bijeenkomsten opgezet in Almere, Groningen, Houten, Nieuwegein, Zeist en Heerlen.
Pluspunt adviseert en coacht het project en traint gesprekleiders en ambassadeurs. In totaal wil de ANBO in het land dertig groepen formeren.

De SBOG (Samenwerkende Bonden van Ouderen Gelderland) heeft voor 2009 het project Kleurrijke Senioren ontwikkeld waar de methodiek van Ontdek Elkaars Wereld wordt ingezet. Er worden twee twee pilots in Apeldoorn opgezet. In het najaar organiseert de SBOG een conferentie over de ervaringen en resultaten. Pluspunt coacht het project en traint de gesprekleiders.

Over het project is een handleiding samengesteld. Voor meer informatie klik hier

De onderwerpen van de eerste vier ontmoetingen zijn:

1. WAVE spel
De deelnemers spelen het spel WAVE en maken zo kennis met elkaar en met elkaars gewoonten en gebruiken.

2. De wereld van het eten
Wat zijn ieders gebruiken en gewoonten rondom eten. Wanneer wordt wat gegeten en waarom? Natuurlijk neemt iedereen hapjes mee uit de eigen keuken.

3. De wereld van de religie
De verschillende religies die er in Rotterdam beleden worden, verschillen weliswaar veel van elkaar, maar er zijn ook veel overeenkomsten. We praten over religie en geloven aan de hand van de voorwerpen die de deelnemers meenemen.

 

4. De wereld van de wijk
Tot slot maken de deelnemers gezamenlijk een wandeling om elkaar de leuke plekken van de wijk te laten zien of ze bezoeken een onbekende organisatie.

Informatie: Pluspunt 

 
WAVE


De wereld van het eten


De wereld van de religie


De wereld van de wijk