De Kracht van Generaties
Rotterdam is een stad met een schat aan diversiteit. Aandacht is er vooral voor de multi-etnische achtergrond van haar bewoners, maar er is meer aan de hand. Zo vergrijst en vergroent Rotterdam op hetzelfde moment, met als gevolg dat er veel jongeren en ouderen in de stad wonen. Hoe kijken deze groepen tegen elkaar aan? Zijn er initiatieven om de talenten van beide groepen te benadrukken en jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen? En is het niet van belang om, nu we deze trend signaleren, pro-actief aan de slag te gaan met de demografische veranderingen?
Stichting LOKAAL en Pluspunt slaan de handen ineen en maken zich hard om ook deze kansen in de stad te benutten met het project De Kracht van Generaties dat in 2012 en 2013 wordt uitgevoerd.
Themabijeenkomsten
In juni 2012 werden vijf themabijeenkomsten georganiseerd rondom actuele onderwerpen die spelen op het gebied van intergenerationele diversiteit in Rotterdam. De thema's waren: Wonen & wijken, Zorg, Werk, Nieuwe technologieën, Maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Naar aanleiding van de themabijeenkomsten heeft LOKAAL een adviesrapport opgesteld. U kunt hier de pdf downloaden.
Intergenerationele werkateliers
In het eerste kwartaal van 2013 organiseerden we in vijf wijken (in Prins Alexander, Charlois, Centrum, Delfshaven en Hoogvliet) intergenerationele werkateliers waarin ouderen en jongeren elkaar ontmoetten en gebruik maakten van elkaars talenten.
Zo hebben leerlingen van het Accentcollege in Hoogvliet in het kader van hun lessen beroepsoriëntatie ouderen bij Humanitas-Hoogvliet geinterviewd over hun beroepsleven.
In Prins Alexander hebben de Bewoners Organisatie Ommoord en het Jongerenpanel Prins Alexander met elkaar kennis gemaakt en afgesproken dat ze gaan samenwerken.
In Delfshaven hebben ouderen en jongeren gesproken over leeftijdsdiscriminatie.
In Charlois hebben jongeren in het kader van de workshop 18 en dan van DOCK gepraat met ouderen over volwassen-zijn.
En in Centrum maakten ouderen kennis met jongerencultuur in het HipHopHuis.
Informatie: Willy Hilverda
Leerlingen van de Accentschool in Hoogvliet interviewen ouderen over hun beroep.
De ouderen bezoeken de leerlingen van de Accentschool.
Verschillende generaties praten in Charlois met elkaar over volwassen-zijn en verantwoordelijkheden.
Ouderen krijgen een workshop in het HipHopHuis.