Verlangens,

Een fototentoonstelling met storytelling van roze ouderen over
hun leven, gevoelens, en het gezien, geaccepteerd en gerespecteerd worden als homoseksuele ouderen in Rotterdam.

De tentoonstelling Verlangens maakt deel uit van het samenwerkingsproject Roze Ouderen Podium Rotterdam. Doel van het Roze Ouderen Podium is de positie van roze ouderen te verbeteren en andere Rotterdammers kennis te laten nemen van hun levensverhalen en dat wat hen op de been hield.

COC Rotterdam, Pluspunt expertisecentrum voor senioren en participatie,  Rotterdams Centrum voor Theater en RotterdamV kregen van Stichting Oud Roze de opdracht een project te ontwikkelen dat roze senioren meer zichtbaar maakt in Rotterdam. 

Het project Roze Ouderen Podium Rotterdam start met de tentoonstelling van negen levensgrote portretten van roze senioren die op verschillende plaatsen worden tentoongesteld. De portretten zijn gemaakt door fotografe Karin Oppelland.
Naast de portretten worden ook de levensverhalen van de senioren verwoord. Deels door de geportretteerde ouderen zelf en deels door acteurs op basis van het theaterstuk 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen', waaraan zeven van deze  ouderen meewerken.
Voor senioren is het belangrijk levensverhalen te vertellen, voor roze senioren geldt dit des te meer. Zij hebben vaak een verborgen leven geleid. Het vertellen van verhalen is voor hen een manier om te laten zien hoe belangrijk het is dat roze ouderen geaccepteerd worden.

Hiernaast vindt u de interviews met de negen geportretteerde ouderen. Klik op de foto om het verhaal te horen.

Hier kunt u luisteren naar een interview op Radio Rijnmond met Ans Staver, een van de geportretteerde ouderen.

De fototentoonstelling en de storytelling gaan na de Roze Centrale een tour maken door de stad langs woonzorgcentra, Roze Salons en inloopbijeenkomsten, deelgemeentelijke kantoren, wijkgebouwen en bibliotheken.

Naast de tentoonstelling en de storytelling is er een deelproject Laptop uit de kast. Er wordt een facebookpagina gemaakt voor roze ouderen zodat ze via dit sociale medium hun isolement kunnen doorbreken. Bij dit onderdeel worden jongeren betrokken om ouderen met de nieuwe media te leren omgaan.

Roze Salons zijn ontmoetingsmogelijkheden voor homoseksuele ouderen in de stad. In het kader van dit project wordt van de inloopmethodiek een handleiding gemaakt zodat ook andere organisaties binnen en buiten Rotterdam de kennis kunnen gebruik als ze een roze inloop of salon willen gaan organiseren. Het wiel hoeft immers niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. 

Informatie: Heili Bassa 


Nanda Claessen (klik op de foto)


Jan Maas (klik op de foto)


Helene Mijnals (klik op de foto) 


Ans Straven (klik op de foto)


Willy Djaoen (klik op de foto)


Salomon Slier (klik op de foto)


Joachan Speelman (klik op de foto)


Marianne de Man


Rob de Vries (klik op de foto)